czwartek, 12 marca 2015

Zupa krem z brokułów z dodatkiem gorgonzoli




Zupa krem z brokułów z dodatkiem gorgonzoli
Kulinarne Wspomnienie z uroczego Stuttgartu.



Składniki:
  • 2 młode brokuły (500 g)
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej (według uznania)
  • 1 szczypta pieprzu białego
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 70 g gorgonzoli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 litr wody 
Wykonanie:

Brokuły podzielić na różyczki, opłukać. W garnku na rozgrzana oliwę (3 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę w kostkę i posiekany czosnek, zeszklić, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać wodą, gotować około 5 minut. Dodać przygotowane brokuły, przyprawić i zostawić na 15 minut ma małym ogniu. Zmiksować całość. 
Podawać z kawałkami gorgonzoli bądź innego niebieskiego sera, skropić oliwą.







 Smacznego!

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...