Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych.
Propozycja na chłodne zimowe wieczory.
W roli głównej - ciecierzyca.
Danie jednogarnkowe i wegetariańskie.
Zapraszam.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 ostra papryczka
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 400 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 szczypta białego pieprzu
- 1 szczypta imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- 1 limonka
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, oprószyć solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę papryki, przyprawy, ugotowaną ciecierzycę, podsmażyć całość. Zetrzeć na tarce skórkę z oczyszczonej limonki, a następnie wycisnąć z niej sok, dodać do dania. Kolejna czynność to dodanie mleka kokosowego i pozostawienie na małym ogniu do 30 minut. Na koniec posypać posiekaną kolendrą oraz uprażonym sezamem. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz