Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara w sosie śmietanowym.
Składniki:
- makaron spaghetti - 250 g
- śmietanka słodka - 400 g
- boczek wędzony - 200 g
- dwa żółtka
- dwa ząbki czosnku
- masło - 30 g
- oliwa - jedna łyżka
- ser mozzarella na wagę - 100 g
- dwie łyżki octu balsamicznego z białego wina
- pieprz
- natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dorzucamy czosnek obrany i rozgnieciony, chwilę smażymy i wyciągamy z patelni. Dodajemy boczek i smażymy chwilę aż nabierze dobrego koloru i zapachu. Dolewamy ocet i czekamy aż odparuje, następnie wlewamy 200 g śmietanki i całość dusimy, śmietanka nam się zredukuje, dlatego kolejną porcję jej 200 g w osobnej miseczce mieszamy z żółtkami po to by je dodać na koniec duszenia. Łączymy całość, dorzucamy posiekaną pietruszkę i mieszamy z makaronem wcześniej ugotowanym al dente.
Posypujemy wierzch na talerzu pietruszką i startym serem mozzarellą.
Dodam jeszcze, że nie użyłam soli do tego dania, gdyż jest w nim słony boczek.
Smacznego!
robiłam kiedyś i do dziś nie zapomnę tego smaku
OdpowiedzUsuńOchota na carbonarę chodzi za mną już od dłuższego czasu, a dokładnie od ostatniej wizyty w Dominium. Spróbowałam od przyjaciółki tego makaronu i okazało się, że oprócz pysznej pizzy, można tam dostać smaczny makaron. Dziś biorę się za Twój przepis i dzięki temu już wiem, co będzie na obiad :)
OdpowiedzUsuń