piątek, 8 lutego 2013

Sałatka z krewetek, ananasa, ostrej papryczki i limonki




Sałatka z krewetek, ananasa, ostrej papryczki i limonki



Proporcje dla jednej osoby:
 
Składniki:

  • krewetki podgotowane - 10 sztuk
  • ananas świeży (może być z puszki) - 3 plastry
  • limonka - 1 sztuka
  • świeża kolendra - kilka gałązek
  • ostra papryczka - 1 sztuka
  • sól morska - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • miód lipowy - 1 łyżeczka
  • oliwa - 3 łyżki
  • krem balsamiczny
Wykonanie:

Obrane i dokładnie umyte krewetki (pozbawione układu pokarmowego, opisałam to w poprzednim przepisie na krewetki) układamy na półmisek. Ananasa kroimy na małe kawałeczki, ostrą papryczkę również i układamy między krewetkami. Rozrabiamy sos, czyli oliwa z wyciśniętym sokiem z limonki, którą uprzednio sparzyłam, dodajemy sól, pieprz, miód i mieszamy energicznie. Polewamy sałatkę, ozdabiamy świeżą kolendrą, startą skórka z limonki oraz kremem balsamicznym.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. W życiu piękniejszej sałatki nie widziałam! Muszę koniecznie spróbować. Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...