Sałatka z krewetek, ananasa, ostrej papryczki i limonki
Proporcje dla jednej osoby:
Składniki:
- krewetki podgotowane - 10 sztuk
- ananas świeży (może być z puszki) - 3 plastry
- limonka - 1 sztuka
- świeża kolendra - kilka gałązek
- ostra papryczka - 1 sztuka
- sól morska - szczypta
- pieprz - szczypta
- miód lipowy - 1 łyżeczka
- oliwa - 3 łyżki
- krem balsamiczny
Wykonanie:
Obrane i dokładnie umyte krewetki (pozbawione układu pokarmowego, opisałam to w poprzednim przepisie na krewetki) układamy na półmisek. Ananasa kroimy na małe kawałeczki, ostrą papryczkę również i układamy między krewetkami. Rozrabiamy sos, czyli oliwa z wyciśniętym sokiem z limonki, którą uprzednio sparzyłam, dodajemy sól, pieprz, miód i mieszamy energicznie. Polewamy sałatkę, ozdabiamy świeżą kolendrą, startą skórka z limonki oraz kremem balsamicznym.
Smacznego!
W życiu piękniejszej sałatki nie widziałam! Muszę koniecznie spróbować. Pozdrawiam, Marta
OdpowiedzUsuńdziękuję serdecznie i polecam :)
Usuń