Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- kapusta czerwona - ćwiartka główki
- 1 czerwona cebula
- jogurt naturalny - 3 łyżki
- oliwa (pierwsze tłoczenie) - 1 łyżka
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta kurkumy
- miód - 2 łyżeczki
Wykonanie:
Umytą i osuszoną ćwiartkę kapusty ścieramy na tarce o dużych oczkach razem z cebulą albo używając miksera (opcja nożyki). Przekładamy do miski. Dodajemy w kolejności jogurt, oliwę, miód, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i wszystko mieszamy. Można zastąpić tę miksturę majonezem i najlepiej zrobionym w domu, lecz u mnie jest to lżejsza wersja i równie smaczna.
Smacznego.
a czy zamiast jogurtu może byś majonez?
OdpowiedzUsuń"Można zastąpić tę miksturkę majonezem i najlepiej zrobionym w domu :)"
UsuńPozdrawiam ! http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/01/domowy-majonez.html
Mogłabym jeść takie surówki tonami :)
OdpowiedzUsuńsałatka z czerwonej kapusty jest super, choc ja robięzgoła inaczej, , poszzatkowaną kapustę obotowywuje we wrzątku na pół miękko z dodatkiem soku z cytryny ok 1 łyżki stołowej, odcedzam i studzę, dodaję drobno posiekana cebulkę obojętnie bialą lub czerwoną, pokrojone w kosteczkę drobną obrane ze skórki jabłko i też drobno pokrojone sparzone i obrane ze sórki 2-3 nieduże pomidory, sół i pie[rz do smaku, delikatnie mieszam i do lodówki, to taka zagłębiowska wersja, robiły ją moja prababcia i babcia, najlepsza do wołowego sosu rolad i śląskich klusek
OdpowiedzUsuń