poniedziałek, 11 lutego 2013

Surówka z czerwonej kapusty



Surówka z czerwonej kapusty



Składniki:
  • kapusta czerwona - ćwiartka główki
  • 1 czerwona cebula
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • oliwa (pierwsze tłoczenie) - 1 łyżka
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta kurkumy
  • miód - 2 łyżeczki
Wykonanie:

Umytą i osuszoną ćwiartkę kapusty ścieramy na tarce o dużych oczkach razem z cebulą albo używając miksera (opcja nożyki). Przekładamy do miski. Dodajemy w kolejności jogurt, oliwę, miód, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i wszystko mieszamy. Można zastąpić tę miksturę majonezem i najlepiej zrobionym w domu, lecz u mnie jest to lżejsza wersja i równie smaczna.


Smacznego.


4 komentarze:

  1. a czy zamiast jogurtu może byś majonez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Można zastąpić tę miksturkę majonezem i najlepiej zrobionym w domu :)"
      Pozdrawiam ! http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/01/domowy-majonez.html

      Usuń
  2. Mogłabym jeść takie surówki tonami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka z czerwonej kapusty jest super, choc ja robięzgoła inaczej, , poszzatkowaną kapustę obotowywuje we wrzątku na pół miękko z dodatkiem soku z cytryny ok 1 łyżki stołowej, odcedzam i studzę, dodaję drobno posiekana cebulkę obojętnie bialą lub czerwoną, pokrojone w kosteczkę drobną obrane ze skórki jabłko i też drobno pokrojone sparzone i obrane ze sórki 2-3 nieduże pomidory, sół i pie[rz do smaku, delikatnie mieszam i do lodówki, to taka zagłębiowska wersja, robiły ją moja prababcia i babcia, najlepsza do wołowego sosu rolad i śląskich klusek

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...