Krem ziemniaczany z gałką muszkatołową
Błyskawiczne danie.
Składniki:
- ziemniaki - 5 szt.
- cebula czerwona (może być dowolna)
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 50 g
- mleko - 5 łyżek
- sól morska - 1 łyżeczka
- pieprz - szczypta
- gałka muszkatołowa świeżo starta - szczypta
- natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:
Gotujemy obrane, umyte i pokrojone na ćwiartki ziemniaki w osolonej wodzie razem z cebulą pokrojoną również na ćwiartki, czosnkiem, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Po 15-20 minutach gdy warzywa będą już miękkie odcedzamy wodę, dodajemy masło, mleko i miksujemy blenderem na aksamitny krem. Ozdabiamy świeżą natką pietruszki.
To danie może posłużyć jako przepyszny dodatek do ryb, mięs oraz rożnego rodzaju gulaszów, choć samo w sobie już jest dobre, wystarczy odpowiednia do tego sałatka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz