poniedziałek, 11 lutego 2013

Krem ziemniaczany z gałką muszkatołową



Krem ziemniaczany z gałką muszkatołową 



Błyskawiczne danie.



Składniki:
  • ziemniaki - 5 szt.
  • cebula czerwona (może być dowolna)
  • czosnek - 2 ząbki
  • masło -  50 g
  • mleko - 5 łyżek
  • sól morska - 1 łyżeczka
  • pieprz - szczypta
  • gałka muszkatołowa świeżo starta - szczypta
  • natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:

Gotujemy obrane, umyte i pokrojone na ćwiartki ziemniaki w osolonej wodzie razem z cebulą pokrojoną również na ćwiartki, czosnkiem, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.  Po 15-20 minutach gdy warzywa będą już miękkie odcedzamy wodę, dodajemy masło, mleko i miksujemy blenderem na aksamitny krem. Ozdabiamy świeżą natką pietruszki.
To danie może posłużyć jako przepyszny dodatek do ryb, mięs oraz rożnego rodzaju gulaszów, choć samo w sobie już jest dobre, wystarczy odpowiednia do tego sałatka.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...