wtorek, 25 lutego 2014

Spaghetti jarzynowe w kremowym sosie




Spaghetti jarzynowe w kremowym sosie



Polecam aromatyczne, kolorowe i witaminowe danie pełne smaków, które łączą się w kremowym sosie z dodatkiem sera Grana Padano.
Danie wegetariańskie powstałe spontanicznie.
Zapraszam.



Proporcje dla 4 osób:

Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti 
  •  250 ml śmietanki kremówki
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 3 szczypty pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta cukru
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 szczypty papryki jalapeño
  • 2 szczypty rozmarynu
  • 2-3 szczypty świeżo-zmielonego kolorowego pieprzu 
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 30 g masła
  • 50 g sera Grana Padano 




 Wykonanie:

Przygotować jarzyny, umyć, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. W garnku na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażyć posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, lekko oprószyć solą i cukrem, następnie dorzucić kolejne jarzyny, przyprawy, chwilę podsmażyć, dodać pomidory z puszki (pokrojone i bez końcówek), chwilę podgotować, dodać śmietankę i zostawić na 3-4 minuty do połączenia się smaków i aby jarzyny nie straciły swojej jędrności i koloru. Na koniec do całości przełożyć ugotowany makaron al dente, zetrzeć z 2-3 łyżki sera Grana Padano. Podawać ze świeżą bazylią i chrupiącą bagietką.

I gotowe !










Smacznego!

Za współpracę dziękuję mojej siostrze i córce *_* i pozdrawiam je gorąco oraz wszystkich wegetarian, którzy szukają inspiracji do swoich dań.


2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...