Spaghetti jarzynowe w kremowym sosie
Polecam aromatyczne, kolorowe i witaminowe danie pełne smaków, które łączą się w kremowym sosie z dodatkiem sera Grana Padano.
Danie wegetariańskie powstałe spontanicznie.
Zapraszam.
Proporcje dla 4 osób:
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 puszka pomidorów w całości
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 cukinia
- 1 brokuł
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 3 szczypty pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 szczypta cukru
- 2 szczypty cynamonu
- 2 szczypty papryki jalapeño
- 2 szczypty rozmarynu
- 2-3 szczypty świeżo-zmielonego kolorowego pieprzu
- 2-3 łyżki oliwy
- 30 g masła
- 50 g sera Grana Padano
Wykonanie:
Przygotować jarzyny, umyć, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. W garnku na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażyć posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, lekko oprószyć solą i cukrem, następnie dorzucić kolejne jarzyny, przyprawy, chwilę podsmażyć, dodać pomidory z puszki (pokrojone i bez końcówek), chwilę podgotować, dodać śmietankę i zostawić na 3-4 minuty do połączenia się smaków i aby jarzyny nie straciły swojej jędrności i koloru. Na koniec do całości przełożyć ugotowany makaron al dente, zetrzeć z 2-3 łyżki sera Grana Padano. Podawać ze świeżą bazylią i chrupiącą bagietką.
I gotowe !
Smacznego!
Za współpracę dziękuję mojej siostrze i córce *_* i pozdrawiam je gorąco oraz wszystkich wegetarian, którzy szukają inspiracji do swoich dań.
Bardzo ,naprawdę bardzo apetyczne spaghetti ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam !
UsuńPozdrawiam również :)