Marchewkowe kotlety sojowe
Sposób na soję i wegetariańskie danie : Kotlety sojowe z marchewką !
Bardzo zdrowe i smaczne, a swój słodki smak zawdzięczają marchwi.
Moja poprzednia propozycja to : Kotlet sojowy z cukinią
Zapraszam.
Składniki:
- 1 kg ugotowanej wcześniej soi (Bio)
- 1-2 marchewki (ładne i słodkie)
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 szczypty soli morskiej
- 3 szczypty pieprzu
- 3-4 szczypty ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy
- 1 jajko wysokiej jakości (najlepiej wiejskie, nabywam je od zaprzyjaźnionego gospodarza)
- 2 szklanki bułki tartej (proponuję własną domową)
- dowolny tłuszcz do smażenia, najzdrowsza opcja
- papier kuchenny
Wykonanie:
Soję należy przemielić przez maszynkę, dodać do niej posiekaną i usmażoną cebulkę i czosnek na oliwie z odrobiną soli i cukru, startą marchew na dużych oczkach, całe jajko, przyprawy, zioła. Masę najlepiej wyrobić ręką. Mocząc ręce w wodzie ukształtować kotlety, a następnie panierować je w bułce. Smażyć na oliwie (albo innym ulubionym i zdrowym tłuszczu) na złoty kolor. Przełożyć na papier kuchenny w celu odsączenia tłuszczu.
Podawać z ulubionymi surówkami i sosami.
Smacznego!
bardzo ciekawy przepis, pasuje mi :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, polecam i pozdrawiam !
Usuń