Śledzie pod kremową kołderką jogurtową z rodzynkami i cebulą w piórka
Przystawka ze śledzi w kilka minut w nieco słodkich smakach.
Zapraszam.
Składniki:
- 500 g śledzi
- 500 g jogurtu typu greckiego
- 1 garść rodzynek
- 2 małe cebule
- 2 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu balsamicznego z białego wina
- 1/2 cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
Wykonanie:
Śledzie opłukać, wysuszyć, pokroić na mniejsze części, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić. Jogurt zmieszać z solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym na aksamitny krem. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i dorzucić rodzynki. Śledzie przykryć przygotowanym kremem jogurtowym i przyozdobić świeżym tymiankiem. Podawać z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz