Grzanki z kozim serem na łożu zieleni
(Pains grillés chevauchés de tranches de fromage de chèvre sur un lit de verdure)
- 1 roladka koziego sera Président
- kilka liści sałaty strzępiastej
- 1 garść sałaty rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka kromek chleba
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze grzanki, a na nich plastry sera. Pieczemy 10 minut. W tym czasie umytą sałatę i pomidorki (przekrojone na pół) układamy na półmisku. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Upieczone grzanki z serem przekładamy na wierzch sałatki i skrapiamy całość oliwą z octem balsamicznym. Ozdabiamy oliwkami, świeżą bazylią i kremem balsamicznym.
Jakie wino do koziego sera ?
Smak słony podkreśla smak gorzki, a tymczasem smak gorzki łagodzi smak kwaśny. Co do smaku słodkiego, łagodzi on smak gorzki, kwaśny i słony.
Najlepiej komponować sery kozie z winami z tych samych regionów.
Najczęściej polecane są wina białe (oczywiście wytrawne), muszą mieć świeże, owocowe i wyraziste smaki, a nawet intensywnie kwaśne. Tak więc cépage sauvignon doskonale pasuje do serów kozich. Idealne są zatem takie wina jak Sancerre czy też Pouilly-fumé.
Jeśli natomiast wolimy wino czerwone (też wytrawne), warto preferować te lżejsze, takie jak Chinon, Beaujolais primeur i Gamay.
W moim przypadku jest to ostatnie, ponieważ cenię sobie jego mocno owocowy smak, dobrze komponujący się z kozim serem.
Smacznego et bon appétit !