Sałata z soją, awokado i pomidorkami koktajlowymi w sosie winegret i świeżą miętą
Danie to przeznaczone jest dla wegetarian i nie tylko. Zapewni ono odpowiednią dawkę białka i innych cennych witamin jak i atrakcji smakowych.
Składniki:
- 200 g ugotowanej soi (przygotowanie jej opisałam w poprzednim poście)
- 1 sałata strzępiasta czerwona (dowolna)
- 1 czerwona cebula (dowolna)
- 1 dojrzale awokado
- 1 garść liści mięty (zadziała orzeźwiająco)
Sos winegret (Vinaigrette) :
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Na umytych liściach sałaty układamy w kolejności nasze przygotowane składniki, czyli zaczynamy od dojrzałego awokado pokrojonego w paseczki, na nim rozsypujemy soję, krążki cebuli, pomidorki koktajlowe i całość polewamy sosem winegret i dekorujemy liśćmi świeżej mięty.
Szklaneczka schłodzonej wody z miętą będzie odpowiednim orzeźwieniem na gorąco, które nam towarzyszy tego lata.
I danie gotowe.
Smacznego!
mogę wykorzystac ten przepis?
OdpowiedzUsuń