Kremowy deser z mascarpone, truskawek i kruszonki
Proporcje dla 4 osób:
Składniki:
- 300 g truskawek
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki miodu
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania truskawek, mycia i wycinania zielonych końcówek. Kroimy je na mniejsze części i zasypujemy 3 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy do lodówki na około 4-6 godzin.
Przygotowanie kruszonki zaczynamy od mąki, którą przesypujemy do miski, dokładamy pokrojone miękkie w kostkę masło, zasypujemy cukrem i mieszamy ręcznie do otrzymania piaskowej masy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przesypujemy naszą surową kruszonkę i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 C na jakieś 20 minut doglądając aby nie przypiekła się za mocno. (Przyjemny zapach masła będzie dobrym doradcą)
Przygotowanie kremu zaczynamy od oddzielania żółtek od białka. Żółtka ubijamy z 4 łyżkami cukru do powstania jasnej emulsji, dodając do niej mascarpone i miód delikatnie mieszając. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę i dodajemy je do kremu z jajek i mascarpone. Wstawiamy na chwile do lodówki.
Truskawki schłodzone miksujemy z cukrem i na przemian z kremem i kruszonka dekorujemy pucharki.
Smacznego.
Piękny deser
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńuwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuń