Młoda kapusta w wersji wegetariańskiej w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 łyżka gorczycy
- 1 cebula
- 500 g pasty pomidorowej (Passata di Pomodoro)
- 1-2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki masła
- sól do smaku (1 łyżeczka)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 szczypta papryki ostrej
- 1 pęczek świeżego kopru
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego (dla smaku)
Wykonanie:
Usuwamy zewnętrzne liście z kapusty, wycinamy głąb i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Kroimy na cztery ćwiartki a następnie siekamy. Cebulę kroimy na małą kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz: oliwę + masło. (Można nie dodawać masła, ja jednak to uczyniłam dla wzbogacenia smaku).
Smażymy cebulę z odrobiną soli, pieprzu, cukru, papryki słodkiej i ostrej oraz gorczycę, dorzucamy kapustę i wszystko mieszamy w naszym garnku. Podlewamy wodą (około 100-150 ml wody), a następnie wlewamy naszą pastę pomidorową, dodajemy świeży tymianek i dusimy wszystko około 5-10 minut, tak aby kapusta zachowała swoją chrupkość. Doprawiamy resztą soli do smaku oraz sosem sojowym (można dodać małą łyżeczkę miodu) .Po wyłączeniu dodajemy posiekany świeży koper i serwujemy. Do tego dania idealnie pasują młode ziemniaczki.
Smacznego!
Ciężka kapustka jeszcze nie dla mnie, ale jak tylko wyleczę żołądek- muszę jej posmakować. Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
zapewniam cię, że moja wersja na kapustę nie jest ciężka, dlatego zamiast mięsa są przyprawy i zioła wraz z cenną pastą pomidorową, życzę szybkiego wyleczenia żołądka i pozdrawiam :)
Usuń