Sałatka z selera naciowego z prażonym słonecznikiem i ostrą papryczką
Moja chrupiąca sałatka - przekąska, powstała spontanicznie. Ochota na "coś dobrego", pożywnego i zdrowego.
I oto ona!
Składniki:
- 4-5 łodyg selera
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 ostre świeże papryczki
Sos do sałatki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta soli morskiej
Wykonanie:
Myjemy dokładnie łodygi selera, odkrajamy końcówki i usuwamy zbędne z nich niteczki. Kroimy w drobne paseczki i przekładamy do miski. Papryczki powinny być świeże, wówczas nie będą aż tak bardzo ostre. Przekrajamy je wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy w drobne paseczki, dodajemy do selera. W osobnej miseczce do octu balsamicznego dodajemy szczyptę soli i pieprzu, musztardę i dolewając malutkim strumieniem oliwę energicznie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Słonecznik prażymy na patelni bez tłuszczu, aż się zarumieni lekko, a po wystudzeniu dodajemy do sałatki.
Polewamy sosem i gotowe.
Smacznego!
I właśnie takie sałatki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAle kolorowa! :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Kocham takie sałatki!
Zdrowo i smacznie ... Jak tu za tym nie przepadac ?
OdpowiedzUsuńPrzepyszna, polecam!!!!!
OdpowiedzUsuń