poniedziałek, 1 lipca 2013

Młoda kapusta w wersji wegetariańskiej w sosie pomidorowym




Młoda kapusta w wersji wegetariańskiej w sosie pomidorowym


Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 cebula
  • 500 g pasty pomidorowej (Passata di Pomodoro)
  • 1-2  łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki masła
  • sól do smaku (1 łyżeczka)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szczypta papryki ostrej
  • 1 pęczek świeżego kopru
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego (dla smaku)
Wykonanie:

Usuwamy zewnętrzne liście z kapusty, wycinamy głąb i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Kroimy na cztery ćwiartki a następnie siekamy. Cebulę kroimy na małą kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz: oliwę + masło. (Można nie dodawać masła, ja jednak to uczyniłam dla wzbogacenia smaku).  
Smażymy cebulę z odrobiną soli, pieprzu, cukru, papryki słodkiej i ostrej oraz gorczycę, dorzucamy kapustę i wszystko mieszamy w naszym garnku. Podlewamy wodą (około 100-150 ml wody), a następnie wlewamy naszą pastę pomidorową, dodajemy świeży tymianek i dusimy wszystko około 5-10 minut, tak aby kapusta zachowała swoją chrupkość. Doprawiamy resztą soli do smaku oraz sosem sojowym (można dodać małą łyżeczkę miodu) .Po wyłączeniu dodajemy posiekany świeży koper i serwujemy. Do tego dania idealnie pasują młode ziemniaczki.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciężka kapustka jeszcze nie dla mnie, ale jak tylko wyleczę żołądek- muszę jej posmakować. Wygląda bosko!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam cię, że moja wersja na kapustę nie jest ciężka, dlatego zamiast mięsa są przyprawy i zioła wraz z cenną pastą pomidorową, życzę szybkiego wyleczenia żołądka i pozdrawiam :)

      Usuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...