Makaron ryżowy z wędzonym łososiem w mleku kokosowym na ostro
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 150 g łososia wędzonego
- 1-2 ostre świeże papryczki
- 1 garść świeżej kolendry
- 1-2 szczypty soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 cebula czerwona
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g mleka kokosowego
- 50 g masła
- 1 limonka
Wykonanie:
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przeważnie jest to prosty sposób poprzez zalanie wrzątkiem i odstawieniem na kilka minut pod przykryciem. Do rozgrzanego masła na patelni kładziemy posiekaną cebulkę, czosnek i papryczkę ostrą, chwilkę smażymy. Dorzucamy pokrojonego łososia, a po chwili wlewamy mleko kokosowe. Dusimy przez chwilę, do połączenia się wszystkich składników. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, wyciskamy sok z limonki. Na koniec dodajemy kolendrę. Do miseczek z przygotowanym wcześniej makaronem ryżowym przelewamy nasz sos z patelni. I gotowe.
Szybkie, proste i bardzo smaczne danie orientalne.
Wędzonego łososia można zastąpić "świeżymi" ! krewetkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz