Kotlety sojowe z cukinią i cebulką
Składniki:
- około 500-700 g ugotowanej soi
- 3 jajka
- 200 g bułki tartej
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona (bądź dowolna inna)
- 1 łyżka sosu sojowego
- oliwa do smażenia
- sól morska do smaku (około 1/2-1 łyżeczki)
- 2-3 szczypty pieprzu
Wykonanie:
Soję przygotowujemy dzień wcześniej, płucząc ją, a następnie zalewając wodą odstawiamy na 12 godzin. Na drugi dzień soję przecedzamy, płuczemy i gotujemy jedną godzinę aż będzie miękka. Po wystudzeniu mielimy w maszynce. Przekładamy do miski i w kolejności dodajemy posiekaną cebulę, przetartą na dużych oczkach cukinię ze skórką, sól, pieprz, sos sojowy, dwa jajka, 4-5 łyżek bułki tartej (najlepiej domowej) posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i formujemy nasze kotlety. Wkładamy je po kolei do rozmąconego jajka a następnie do bułki tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie z obydwu stron aż się zrumienią. Przekładamy na papier kuchenny, odsączamy z tłuszczu i serwujemy. Podajemy z rożnymi rodzajami sałat. Moje danie sojowe udekorowałam sałatą rukolą, pomidorkami koktajlowymi, świeżym tymiankiem. Skropiłam oliwą i kremem balsamicznym.
oto przepis na najlepszy kotlet sojowy! wypróbowałam i gorąco polecam!
OdpowiedzUsuń