Kurczak pieczony w musztardzie i miodzie podany z młodą kapustą i ziemniaczkami
Składniki:
- 1 świeży kurczak (albo gotowe udka ze skrzydełkami)
- 100 g musztardy Dijon
- 50 g miodu lipowego (może być kwiatowy, bez znaczenia)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 młoda kapusta (przepis do niej znajduje się tutaj: http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/07/moda-kapusta-z-koprem-i-octem.html
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, porcjujemy. W przypadku gotowych porcji, należy udko przedzielić jeszcze na pól dla równowagi pieczenia. Każdy kawałek mięsa oprószamy z obydwu stron solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, smarujemy musztardą i miodem. Wstawiamy do pieca w naczyniu żaroodpornym na 230°C pod przykryciem na około 1 godzinę. Kiedy zauważymy, ze kurczak jest już dobrze podduszony, odkrywamy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut zmniejszając temperaturę pieca do 180°C do zrumienienia się kurczaka. Wykładamy porcje na talerze z ugotowanymi w osolonej wodzie ziemniaczkami i smaczna młodą kapustką.
Proponowane wino do pieczonego kurczaka:
Wybierając białe wino, sięgajmy po wino żywe i kwaśne. Świeżość wina winna jest zrównoważyć tłusty i chrupiący smak skóry. Polecam Sancerre bądź alzacki Riesling.
Latem proponuję, dobrać do kurczaka wino różowe z Drôme Provençale, ma ono wytrawny i wyrazisty smak. Jego kwaśność podkreśla lekkość mięsa.
Jeśli natomiast wolimy wina czerwone, polecam Côtes de Beaune lub Volnay, które są okrągłe i owocowe, przez co uszlachetnią smak kurczaka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz