Strony

piątek, 19 lipca 2013

Grzanki z kozim serem na łożu zieleni



Grzanki z kozim serem na łożu zieleni 


(Pains grillés chevauchés de tranches de fromage de chèvre sur un lit de verdure)


Składniki:

  • 1 roladka koziego sera Président
  • kilka liści sałaty strzępiastej
  • 1 garść sałaty rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka kromek chleba
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu


Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze grzanki, a na nich plastry sera. Pieczemy 10 minut. W tym czasie umytą sałatę i pomidorki (przekrojone na pół) układamy na półmisku. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Upieczone grzanki z serem przekładamy na wierzch sałatki i skrapiamy całość oliwą z octem balsamicznym. Ozdabiamy oliwkami, świeżą bazylią i kremem balsamicznym.

Jakie wino do koziego sera ?


Smak słony podkreśla smak gorzki, a tymczasem smak gorzki łagodzi smak kwaśny. Co do smaku słodkiego, łagodzi on smak gorzki, kwaśny i słony. Najlepiej komponować sery kozie z winami z tych samych regionów. Najczęściej polecane są wina białe (oczywiście wytrawne), muszą mieć świeże, owocowe i wyraziste smaki, a nawet intensywnie kwaśne. Tak więc cépage sauvignon doskonale pasuje do serów kozich. Idealne są zatem takie wina jak Sancerre czy też Pouilly-fumé.


Jeśli natomiast wolimy wino czerwone (też wytrawne), warto preferować te lżejsze, takie jak Chinon, Beaujolais primeur i Gamay.

W moim przypadku jest to ostatnie, ponieważ cenię sobie jego mocno owocowy smak, dobrze komponujący się z kozim serem.









Smacznego et bon appétit !

2 komentarze: