Grzanki z kozim serem na łożu zieleni
(Pains grillés chevauchés de tranches de fromage de chèvre sur un lit de verdure)
(Pains grillés chevauchés de tranches de fromage de chèvre sur un lit de verdure)
Składniki:
- 1 roladka koziego sera Président
- kilka liści sałaty strzępiastej
- 1 garść sałaty rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka kromek chleba
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka kremu balsamicznego
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze grzanki, a na nich plastry sera. Pieczemy 10 minut. W tym czasie umytą sałatę i pomidorki (przekrojone na pół) układamy na półmisku. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Upieczone grzanki z serem przekładamy na wierzch sałatki i skrapiamy całość oliwą z octem balsamicznym. Ozdabiamy oliwkami, świeżą bazylią i kremem balsamicznym.
Jakie wino do koziego sera ?
Smak słony podkreśla smak gorzki, a tymczasem smak gorzki łagodzi smak kwaśny. Co do smaku słodkiego, łagodzi on smak gorzki, kwaśny i słony.
Najlepiej komponować sery kozie z winami z tych samych regionów.
Najczęściej polecane są wina białe (oczywiście wytrawne), muszą mieć świeże, owocowe i wyraziste smaki, a nawet intensywnie kwaśne. Tak więc cépage sauvignon doskonale pasuje do serów kozich. Idealne są zatem takie wina jak Sancerre czy też Pouilly-fumé.
Jeśli natomiast wolimy wino czerwone (też wytrawne), warto preferować te lżejsze, takie jak Chinon, Beaujolais primeur i Gamay.
W moim przypadku jest to ostatnie, ponieważ cenię sobie jego mocno owocowy smak, dobrze komponujący się z kozim serem.
Smacznego et bon appétit !
Najlepsza francuska salatka ! ^_^
OdpowiedzUsuń...i ten ser rozpływający się w ustach mmmmmm *_*
Usuń