Sorbet z szampana - Sorbet au champagne
Składniki :
- 250 g cukru
- 1 cytryna
- 1 grejpfrut biały
- 1/2 butelki szampana
- 1 białko jajka
- 50 g cukru pudru
Wykonanie :
W garnku rozpuszczamy cukier z 300 ml wody, aż do momentu zagotowania się uzyskanej substancji, aby otrzymać gęsty syrop. Wyparzoną cytrynę i grejpfrut ścieramy na tarce i wyciskamy z nich sok. Następnie łączymy ich skórkę z syropem doprowadzając całość do wrzenia, po czym zdejmujemy go z ognia i przecedzamy ze skórek. Po wystygnięciu łączymy uzyskany syrop z wcześniej wyciśniętym sokiem z owoców i dolewamy 1/2 butelki szampana. Przelewamy do maszyny do lodów (w zależności od maszynki) bądź do wybranego pojemnika i wstawiamy na godzinę do zamrażarki (mój sorbet zrobiłam ręcznie).
Po upływie tego czasu ubijamy białko z cukrem pudrem i miksujemy z sorbetem. Wstawiamy ponownie do zamrażarki. Po minimum 3 godzinach możemy serwować nasz wyśmienity i orzeźwiający szampański sorbet : przekładamy go łyżką do szampanek (flûte à champagne) i zalewamy szampanem.
Można podawać z pysznymi ciasteczkami.
Santé !
wspaniały pomysł na gorące lato ;-)! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń