sobota, 27 lipca 2013

Sorbet z szampana - Sorbet au champagne




 Sorbet z szampana - Sorbet au champagne 



Składniki :

  •  250 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 grejpfrut biały
  • 1/2 butelki szampana
  • 1 białko jajka
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie :

W garnku rozpuszczamy cukier z 300 ml wody, aż do momentu zagotowania się uzyskanej substancji, aby otrzymać gęsty syrop. Wyparzoną cytrynę i grejpfrut ścieramy na tarce i wyciskamy z nich sok. Następnie łączymy ich skórkę z syropem doprowadzając całość do wrzenia, po czym zdejmujemy go z ognia i przecedzamy ze skórek. Po wystygnięciu łączymy uzyskany syrop z wcześniej wyciśniętym sokiem z owoców i dolewamy 1/2 butelki szampana. Przelewamy do maszyny do lodów (w zależności od maszynki) bądź do wybranego pojemnika i wstawiamy na godzinę do zamrażarki (mój sorbet zrobiłam ręcznie).
Po upływie tego czasu ubijamy białko z cukrem pudrem i miksujemy z sorbetem. Wstawiamy ponownie do zamrażarki. Po minimum 3 godzinach możemy serwować nasz wyśmienity i orzeźwiający szampański sorbet : przekładamy go łyżką do szampanek (flûte à champagne) i zalewamy szampanem.
Można podawać z pysznymi ciasteczkami.


 






 Santé !

1 komentarz:

  1. wspaniały pomysł na gorące lato ;-)! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...