środa, 17 lipca 2013

Konfitura z wiśni






Konfitura z wiśni



Składniki:
  • 1 kg wiśni z pestkami
  • 800 g cukru
  • 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki miodu
Wykonanie:

Wiśnie myjemy i drylujemy. Przekładamy do odpowiedniego garnka w którym będziemy je gotować. Zasypujemy cukrem, wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. Następna czynność to doprowadzenie do wrzenia, dodanie miodu i gotowanie pod przykryciem do 15-20 minut, sprawdzając na talerzyku krople konfitur czy są już dostatecznie gęste. Pozbywamy się piany. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przewracamy do góry nogami, czyli pokrywką od dołu do wystygnięcia. W ten sposób konfitura się zakonserwuje. 

Z kilograma wiśni uzyskałam 3 słoiczki oraz deser w postaci naleśników z konfiturą. 













Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...