Konfitura z wiśni
Składniki:
- 1 kg wiśni z pestkami
- 800 g cukru
- 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki miodu
Wykonanie:
Wiśnie myjemy i drylujemy. Przekładamy do odpowiedniego garnka w którym będziemy je gotować. Zasypujemy cukrem, wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. Następna czynność to doprowadzenie do wrzenia, dodanie miodu i gotowanie pod przykryciem do 15-20 minut, sprawdzając na talerzyku krople konfitur czy są już dostatecznie gęste. Pozbywamy się piany. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przewracamy do góry nogami, czyli pokrywką od dołu do wystygnięcia. W ten sposób konfitura się zakonserwuje.
Z kilograma wiśni uzyskałam 3 słoiczki oraz deser w postaci naleśników z konfiturą.
Smacznego!
pychota ;-)
OdpowiedzUsuń