poniedziałek, 15 lipca 2013

Bób z pomidorkami koktajlowymi w ziołach prowansalskich




Bób z pomidorkami koktajlowymi w ziołach prowansalskich


Składniki:
  • 500 g świeżego młodego bobu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta pieprzu
  • 150 g masła 
Wykonanie:

Płuczemy bób i zalewamy wodą podwajając jego objętość. Zasypujemy cukrem  i gotujemy około 15 minut do miękkości, przy końcu solimy. Jeżeli jest to młody bób gotowanie jest krótsze. Odcedzamy i przesypujemy na rozgrzane masło na patelni (można masło zastąpić oliwą) dodajemy pomidorki. Posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, szczyptą soli morskiej, chwilę smażymy i serwujemy. 



Smacznego.

1 komentarz:

  1. Nazwa trochę mnie przestraszyła, ale gdy przeczytałam przepis zobaczyłam, że to proste i przyjemne do przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...