Bób z pomidorkami koktajlowymi w ziołach prowansalskich
Składniki:
- 500 g świeżego młodego bobu
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 szczypta pieprzu
- 150 g masła
Wykonanie:
Płuczemy bób i zalewamy wodą podwajając jego objętość. Zasypujemy cukrem i gotujemy około 15 minut do miękkości, przy końcu solimy. Jeżeli jest to młody bób gotowanie jest krótsze. Odcedzamy i przesypujemy na rozgrzane masło na patelni (można masło zastąpić oliwą) dodajemy pomidorki. Posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, szczyptą soli morskiej, chwilę smażymy i serwujemy.
Smacznego.
Nazwa trochę mnie przestraszyła, ale gdy przeczytałam przepis zobaczyłam, że to proste i przyjemne do przygotowania :)
OdpowiedzUsuń