poniedziałek, 22 lipca 2013

Pieczone młode ziemniaczki z białym sosem




Pieczone młode ziemniaczki z białym sosem 


Pomysł na młode ziemniaczki w wersji pieczonej, natchnienie chwili.Wsmaku bardzo przyjemne. Dodatek do białych mięs, jaj, ryb jak i samych warzyw.
Dla urozmaicenia można i tak !



Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
Biały sos:
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 1 żółtko
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 plastry sera pleśniowego (u mnie Gorgonzola) 
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 plaster masła
  • kilka gałązek natki pietruszki

Wykonanie:

Młode ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą. Rozgrzewamy piec do 200°C i pieczemy pod przykryciem 1 godzinę. Odkrywamy, a następnie pozwalamy ziemniaczkom na zrumienienie się w tej samej temperaturze około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy w misce śmietanę z żółtkiem. W odpowiednim naczyniu do rozgrzanego tłuszczu (1 łyżka oliwy + plaster masła) wrzucamy posiekany czosnek, rumienimy go i zalewamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem. Dorzucamy w kawałeczkach ser, wyciskamy sok z cytryny i zasypujemy posiekaną natką pietruszki. Przekładamy ziemniaczki na półmisek, posypujemy natka pietruszki i serwujemy z sosem.





Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...