Pieczone młode ziemniaczki z białym sosem
Pomysł na młode ziemniaczki w wersji pieczonej, natchnienie chwili.Wsmaku bardzo przyjemne. Dodatek do białych mięs, jaj, ryb jak i samych warzyw.
Dla urozmaicenia można i tak !
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
Biały sos:
- 200 g słodkiej śmietanki
- 1 żółtko
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 plastry sera pleśniowego (u mnie Gorgonzola)
- 2 szczypty pieprzu
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 plaster masła
- kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Młode ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą. Rozgrzewamy piec do 200°C i pieczemy pod przykryciem 1 godzinę. Odkrywamy, a następnie pozwalamy ziemniaczkom na zrumienienie się w tej samej temperaturze około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy w misce śmietanę z żółtkiem. W odpowiednim naczyniu do rozgrzanego tłuszczu (1 łyżka oliwy + plaster masła) wrzucamy posiekany czosnek, rumienimy go i zalewamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem. Dorzucamy w kawałeczkach ser, wyciskamy sok z cytryny i zasypujemy posiekaną natką pietruszki. Przekładamy ziemniaczki na półmisek, posypujemy natka pietruszki i serwujemy z sosem.
Smacznego!
Pyszne ziemniaczki!
OdpowiedzUsuń