Zupa krem z pieczarek i sera pleśniowego na białym winie
Zapraszam na pyszną kremowa zupę z pieczarkami w roli głównej na wspaniałym winnym aromacie z dodatkiem pleśniowego sera, który to nada charakteru potrawie.
Składniki:
- 400 g świeżych pieczarek
- 2 spore szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 plaster masła
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 500 ml wywaru warzywnego (albo wody)
- 250 ml mleka
- 100 g słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka Maizeny
- 150 g sera pleśniowego
- 1 szczypta soli morskiej (uwaga słony ser)
- 1/2 cytryny
- 2 szczypty pieprzu białego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 szczypta kurkumy dla urozmaicenia
- natka pietruszki
Wykonanie:
W odpowiednim garnku na roztopione masło wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażyć, dorzucić pokrojone w plastry (wcześniej oczyszczone) pieczarki, przyprawić, chwilę dusić. Zalać winem, odparować, dodać wywar albo wodę, chwilę całość gotować, dodać wedle uznania mleko, łyżkę Maizeny rozrobionej w wywarze z dodatkiem śmietany. Gotować około 15 minut, po czym zmiksować na gładki krem, skropić sokiem z cytryny, wstawić ponownie do zagotowania dodając stopniowo pleśniowy ser na około 2 minuty. Przyozdobić świeżymi ziołami. Podawać z grzankami.
Smacznego!
To zdecydowanie moje smaki. Chętnie wypróbuję kiedyś ten przepis!
OdpowiedzUsuńjeśli coś jest z serem pleśniowym to ja to na pewno kupuję :)
OdpowiedzUsuń