poniedziałek, 9 września 2013

Tarta ze śliwkami




Tarta ze śliwkami



Ekspresowy deser owocowy na cieście francuskim



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg śliwek (u mnie są to węgierki)
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
Wykonanie:

Rozłożyć ciasto na blaszce. Roztopić masło z cukrem (2 łyżki) i wanilią, polać delikatnie ciasto, oprószyć cukrem. Śliwki umyć, wydrylować i przeciąć na pół. Ułożyć je blisko siebie na cieście, polać roztopionym masłem i oprószyć resztą cukru. Piec w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut.



Smacznego.

2 komentarze:

  1. Szkoda, ze tarta nie jest bardziej popularnym daniem wsrod Polakow, poniewaz poza ciastem jest nieslychanie latwa do przyrzadzenia, a przy tym absolutnie rozkoszna !

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...