wtorek, 10 września 2013

Dynia z szalotką, goździkami, świeżym tymiankiem i sezamem




Dynia z szalotką, goździkami, świeżym tymiankiem i sezamem



Prosta przystawka z dyni, ulubiona mojej córki.



Składniki:
  • 1,5 kg dyni
  • 3 szalotki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 4 goździki
  • sól morska 2-3 szczypty
  • pieprz 2 szczypty
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 łyżka miodu
  • 250 g słodkiej śmietanki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki uprażonego sezamu
Wykonanie:
Obrać dynię, pokroić w kostkę. Do rozgrzanej oliwy dorzucić posiekaną szalotkę, dodać goździki, pokrojoną dynię, przyprawić, smażyć na małym ogniu, aż zmięknie. Na koniec dodać posiekany tymianek, dolać śmietankę, miód, wymieszać całość, dusić przez chwilę do zredukowania.
Podawać z sezamem i chrupiącym świeżym pieczywem.






Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...