Tarta ze śliwkami
Ekspresowy deser owocowy na cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg śliwek (u mnie są to węgierki)
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Rozłożyć ciasto na blaszce. Roztopić masło z cukrem (2 łyżki) i wanilią, polać delikatnie ciasto, oprószyć cukrem. Śliwki umyć, wydrylować i przeciąć na pół. Ułożyć je blisko siebie na cieście, polać roztopionym masłem i oprószyć resztą cukru. Piec w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut.
Smacznego.
Proste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze tarta nie jest bardziej popularnym daniem wsrod Polakow, poniewaz poza ciastem jest nieslychanie latwa do przyrzadzenia, a przy tym absolutnie rozkoszna !
OdpowiedzUsuń