Guacamole z pomidorami i szalotką
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 małe szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 1 limonka
- 1 łyżka oliwy Extra Virgin
- 1 garść świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól morska do smaku 1-2 szczypty
- pieprz 1-2 szczypty
Wykonanie:
Awokado wydrążyć łyżką ze skórki, pozbyć się pestki, rozgnieść w misce widelcem, dodać posiekaną szalotkę, ząbek czosnku, pomidory pokrojone w małą kostkę, wycisnąć sok z limonki, dolać oliwę, przyprawić solą i pieprzem i na koniec dorzucić pokrojoną świeżą bazylię i oregano, wymieszać. Podawać z dowolnym pieczywem.
Smacznego!
Pyszny dip lub pasta do kanapek :)
OdpowiedzUsuń