Zupa krem z cukinii, ziemniaków i soi
Składniki:
- 2 cukinie
- 3 ziemniaki
- pól szklanki ugotowanej soi
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu
- 1 szczypta papryki słodkiej
- pól łyżeczki kurkumy
- 4 goździki
- 1 garść świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżego oregano
- 2-4 łyżki oliwy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 limonka
Wykonanie:
Umyte i pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę smażymy, a następnie dosypujemy soję, goździki i przykrywamy całość wodą w garnku. Jest to proporcja płynu pozwalająca na uzyskanie kremu w połączeniu ze składnikami. Dodajemy startą skórkę z limonki, przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Przy końcu dorzucamy bazylię, oregano i wyciskamy sok z limonki. Miksujemy. Wstawiamy ponownie na ogień i gotujemy jeszcze przez 2 minuty łącząc delikatnie z polową kremu - czyli jogurtu naturalnego 4 łyżki + 1-2 łyżki oliwy (dobrej jakości, najlepiej z pierwszego tłoczenia). Na talerzu ozdabiamy jeszcze świeżą bazylią i kremem jogurtowo-oliwnym.
Smacznego.
Nie robiłam jeszcze kremu z cukinii, muszę się w końcu skusić :)
OdpowiedzUsuńJest delikatny i naprawdę smaczny, polecam !
UsuńUwielbiam wszelkie kremy! wypróbuję na pewno!!! :)
OdpowiedzUsuńZapisuję do zrobienia! Akurat jedna biedna duża cukinia smutnie leży w kącie kuchni :) A ja ostatnio robiłam pasztet z cukinii, rewelacja!
OdpowiedzUsuń