wtorek, 13 sierpnia 2013

Zupa krem z cukinii, ziemniaków i soi




Zupa krem z cukinii, ziemniaków i soi



Składniki:
  • 2 cukinie
  • 3 ziemniaki
  • pól szklanki ugotowanej soi
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 szczypta papryki słodkiej
  • pól łyżeczki kurkumy
  • 4 goździki
  • 1 garść świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2-4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 limonka
 Wykonanie:

Umyte i pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę smażymy, a następnie dosypujemy soję, goździki  i przykrywamy całość wodą w garnku. Jest to proporcja płynu pozwalająca na uzyskanie kremu w połączeniu ze składnikami. Dodajemy startą skórkę z limonki, przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Przy końcu dorzucamy bazylię, oregano i wyciskamy sok z limonki.  Miksujemy. Wstawiamy ponownie na ogień i gotujemy jeszcze przez 2 minuty łącząc delikatnie z polową kremu - czyli jogurtu naturalnego 4 łyżki + 1-2 łyżki oliwy (dobrej jakości, najlepiej z pierwszego tłoczenia). Na talerzu ozdabiamy jeszcze świeżą bazylią i kremem jogurtowo-oliwnym.







 Smacznego.
 

4 komentarze:

  1. Nie robiłam jeszcze kremu z cukinii, muszę się w końcu skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie kremy! wypróbuję na pewno!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję do zrobienia! Akurat jedna biedna duża cukinia smutnie leży w kącie kuchni :) A ja ostatnio robiłam pasztet z cukinii, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...