poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Domowa zapiekanka z anchois, żółtym serem i pomidorami



Domowa zapiekanka z anchois, żółtym serem i pomidorami



Szybka przekąska, śniadanie, kolacja. Wystarczy dobry ser, świeże pomidory, smaczny dodatek (ryby, wędliny albo bez dodatku) oczywiście pieczywo i posiłek w 10 minut gotowy.



Składniki:
  • pieczywo, bagietka (u mnie drożdżowo-maślany rogal)
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 szczypta oregano
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu 
  • kilka filecików anchois 
  • 150 g żółtego sera (u mnie Bursztyn)
  • świeża bazylia
Wykonanie:

W miseczce łączymy ze sobą pastę pomidorową z oliwą, solą, pieprzem i oregano. Smarujemy sosem przekrojone na pól pieczywo, posypujemy startym na dużych oczkach serem, układamy nasz dodatek (u mnie jest to anchois) przykrywamy plastrami dojrzałych pomidorów i wkładamy do rozgrzanego pieca na 10 minut do rozpuszczenia się sera. Ozdabiamy na talerzu świeżą bazylią i skrapiamy oliwą. 



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...