Domowa zapiekanka z anchois, żółtym serem i pomidorami
Szybka przekąska, śniadanie, kolacja. Wystarczy dobry ser, świeże pomidory, smaczny dodatek (ryby, wędliny albo bez dodatku) oczywiście pieczywo i posiłek w 10 minut gotowy.
Składniki:
- pieczywo, bagietka (u mnie drożdżowo-maślany rogal)
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 1 szczypta oregano
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- kilka filecików anchois
- 150 g żółtego sera (u mnie Bursztyn)
- świeża bazylia
Wykonanie:
W miseczce łączymy ze sobą pastę pomidorową z oliwą, solą, pieprzem i oregano. Smarujemy sosem przekrojone na pól pieczywo, posypujemy startym na dużych oczkach serem, układamy nasz dodatek (u mnie jest to anchois) przykrywamy plastrami dojrzałych pomidorów i wkładamy do rozgrzanego pieca na 10 minut do rozpuszczenia się sera. Ozdabiamy na talerzu świeżą bazylią i skrapiamy oliwą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz