Zupa pomidorowa z serem grana padano ekspresowa
Zupa pomidorowa kolejna w moim wydaniu, tym razem na bazie rosołu z indyka, którego wcześniej zaprezentowałam na moim blogu, wystarczy dodać przecier pomidorowy, ugotować osobno makaron, posiekać świeże liście lubczyku, selera czy pietruszki, dodać ser i mamy pyszny gorący posiłek. Jak wszyscy dobrze wiemy, pomidory działają antydepresyjne, także sięgajmy po przetwory (najlepiej własne) z pomidorów zimą, kiedy słońca mamy tak niewiele.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 1/2 litra rosołu z indyka
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- świeże liście selera
- szczypta pieprzu
- 1 garść dowolnego makaronu (ugotować osobno w osolonej wodzie)
- 2 łyżeczki startego sera grana padano
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Do naszego garnka przelewamy 1/2 litra rosołu, rozgrzewamy na małym ogniu, dodajemy przecier pomidorowy, po chwili sos sojowy (sól i pieprz we własnym zakresie, ponieważ rosół już jest słony). Całość gotujemy około 5 minut. Na talerzach zalewamy ugotowany wcześniej makaron gorącym wywarem pomidorowym, dodajemy ser i posypujemy posiekanymi liśćmi selera, można skropić delikatnie oliwą, co uczyniłam z wielką namiętnością do niej, jej walorów smakowych i nie tylko :)
Wiosna tuż, tuż..
Smacznego.
Jezusie, jakie cudo! J.
OdpowiedzUsuńNie cudo tylko zwykła pomidorowa dla tych co nie maja czasu na gotowanie ;)
UsuńJedynie trzeba mieć zrobiony zapas bulionów (własnych!!!!) w lodowce i zupę mamy w 5 minut ;)
POZDRAWIAM
(ale niewątpliwie pyszna ;))
Fantastyczna ! A te kolory ! *_*
OdpowiedzUsuń