środa, 20 marca 2013

Zupa pomidorowa z serem grana padano ekspresowa




Zupa pomidorowa z serem grana padano ekspresowa



Zupa pomidorowa kolejna w moim wydaniu, tym razem na bazie rosołu z indyka, którego wcześniej zaprezentowałam na moim blogu, wystarczy dodać przecier pomidorowy, ugotować osobno makaron, posiekać świeże liście lubczyku, selera czy pietruszki, dodać ser i mamy pyszny gorący posiłek. Jak wszyscy dobrze wiemy, pomidory działają antydepresyjne, także sięgajmy po przetwory (najlepiej własne) z pomidorów zimą, kiedy słońca mamy tak niewiele.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 1/2 litra rosołu z indyka
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • świeże liście selera
  • szczypta pieprzu
  • 1 garść dowolnego makaronu (ugotować osobno w osolonej wodzie)
  • 2 łyżeczki startego sera grana padano
  • 1 łyżka oliwy 
Wykonanie:

Do naszego garnka przelewamy 1/2 litra rosołu, rozgrzewamy na małym ogniu, dodajemy przecier pomidorowy, po chwili sos sojowy (sól i pieprz we własnym zakresie, ponieważ rosół już jest słony). Całość gotujemy około 5 minut. Na talerzach zalewamy ugotowany wcześniej makaron gorącym wywarem pomidorowym, dodajemy ser i posypujemy posiekanymi liśćmi selera, można skropić delikatnie oliwą, co uczyniłam z wielką namiętnością do niej, jej walorów smakowych i nie tylko :)

Wiosna tuż, tuż..

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Jezusie, jakie cudo! J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie cudo tylko zwykła pomidorowa dla tych co nie maja czasu na gotowanie ;)
      Jedynie trzeba mieć zrobiony zapas bulionów (własnych!!!!) w lodowce i zupę mamy w 5 minut ;)
      POZDRAWIAM
      (ale niewątpliwie pyszna ;))

      Usuń
  2. Fantastyczna ! A te kolory ! *_*

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...