Jajko sadzone z ziemniakami purée i surówką z selera
Klasyczny piątkowy obiad, jakże piękny, smaczny i zdrowy :)
Proporcje dla trzech osób.
Zapraszam.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
Surówka z selera:
- pól niewielkiego selera
- 200 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Ziemniaczane purée:
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- pól cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu cayenne (dla pikanterii)
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Seler obrany i umyty ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy cytryną, dodajemy jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i wszystko ze sobą mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i wbijamy jajka. Na niewielkim ogniu chwilę je smażymy, tak aby się odpowiednio ścięły, lekko oprószamy jajka solą i przekładamy na talerze. Obok układamy purée ziemniaczane. Jego wykonanie to ugotowanie w około 20 minut warzyw w osolonej wodzie razem z przyprawami wymienionymi w przepisie na purée. Odcedzenie, dodanie jednej łyżeczki masła, dwóch łyżek mleka i zmiksowanie blenderem na aksamitny krem.
Danie ozdabiamy świeżą natką pietruszki i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz