Rosół z indyka
Bardzo smaczny i aromatyczny rosół z indyka. Miłośników oczek w rosole muszę rozczarowac ;).
Jest to chuda zupka i chyba jedna ze zdrowszych, zwłaszcza, że zgotowałam ją na pięknym kawałku udźca z indyka i bukietem świeżych jarzyn z dodatkiem naturalnych przypraw, co czynię zawsze podczas przyrządzania moich dań.
Gorąco polecam.
Składniki:
- 1 świeży udziec z indyka
- 1 por
- 1 cebula
- 1/2 selera naciowego (osobiście bardzo lubię seler i jego aromat w wywarze, ale można zmniejszyć proporcje według własnych upodobań)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 marchewki (lobię jej słodycz w zupkach)
- 1 spora pietruszka
- 6 listków laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 litry wody
- 3 łyżeczki soli morskiej (można sobie przyprawić według swoich smaków i dodać więcej lub mniej)
- 1/4 łyżeczki pieprzu (ta sama zasada co z solą)
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego albo kilka liści świeżego
- 4 goździki
Wykonanie:
Nasz umyty i osuszony udziec wkładamy do zimnej wody i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, w międzyczasie ściągamy szum (ścięte białko) z wierzchu naszego wywaru. Przygotowujemy nasze jarzyny, myjemy, obieramy i po godzinie dorzucamy do garnka z gotującym się mięsem, przyprawiamy i zostawiamy na około 2 godziny na malutkim ogniu. Czas gotowania można wydłużyć, wtedy zostaje nam sama esencja. W moim przypadku są to 3 godziny w całości. Uzyskany bulion przelewam przez sito, a następnie na gorąco do litrowych słoików, zakręcam, a po wystygnięciu przekładam do lodówki i do półtorej tygodnia mam zapas bulionu z którego przyrządzam inne dania. Można także zamrozić w plastikowym pojemniku, o czym wspominałam w przepisie na wywar z łososia (ta sama zasada). Jarzyn się nie pozbywam, lecz przekładam ładniejsze kawałki do przelanego bulionu.
Podajemy z dowolnym makaronem i posypujemy natką pietruszki.
I gotowy, smaczny, aromatyczny od warzyw i przypraw rosół.
Smacznego.
Piękny, klarowny. Nigdy nie jadłam z indyka, ale może kiedyś się odważę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupki, pychotka.
OdpowiedzUsuńA przepis na zupkę mojej madzi tutaj: http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/
Cudowny rosołek ,ubóstwiany przeze mnie;)
OdpowiedzUsuńdziekuje za mile komentarze i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :) Ja też robię taki chudziutki :) Mniam!
OdpowiedzUsuń