Jajko zapiekane z pieczarkami w kremowym sosie
Kolejny przepis z serii: Oeufs cocottes !
Tym razem zapiekane jajka z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym.
Przepyszne!
Proporcje na dwie kokilki:
Składniki:
- 2 jajka z wolnego wybiegu od szczęśliwych kurek
- 100 g świeżych pieczarek
- 2 łyżki Crème fraîche épaisse légère 15% (albo kwaśnej śmietany)
- 2 dymki cebuli
- 1 mała garść pokrojonego drobno szczypiorku
- sól naturalna morska
- 2 szczypty czerwonego pieprzu
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 2 łyżeczki masła
Wykonanie:
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną dymkę cebuli, podsmażyć i dorzucić pokrojone pieczarki. Po ich podsmażeniu dodać przyprawy, dwie łyżki śmietany i mieszając dusić około trzech minut.
Do wysmarowanych kokilek masłem przelać pieczarki w sosie, wybić do każdej kokilki po jednym jajku, lekko jeszcze oprószyć solą i pieprzem. Obsypać delikatnie pokrojonym szczypiorkiem. Piec w temperaturze 230 stopni około 10 minut.
Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz