czwartek, 2 maja 2019

Jajko zapiekane z pieczarkami w kremowym sosie



Jajko zapiekane z pieczarkami w kremowym sosie 


Kolejny przepis z serii: Oeufs cocottes !

Tym razem zapiekane jajka z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym.
Przepyszne!


Proporcje na dwie kokilki:
Składniki:
  • 2 jajka z wolnego wybiegu od szczęśliwych kurek
  • 100 g świeżych pieczarek
  • 2 łyżki  Crème fraîche épaisse légère 15% (albo kwaśnej śmietany)
  • 2 dymki cebuli
  • 1 mała garść pokrojonego drobno szczypiorku
  • sól naturalna morska
  • 2 szczypty czerwonego pieprzu
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki masła 
Wykonanie:

Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną dymkę cebuli, podsmażyć i dorzucić pokrojone pieczarki. Po ich podsmażeniu dodać przyprawy, dwie łyżki śmietany i mieszając dusić około trzech minut. 

Do wysmarowanych kokilek masłem przelać pieczarki w sosie, wybić do każdej kokilki po jednym jajku, lekko jeszcze oprószyć solą i pieprzem. Obsypać delikatnie pokrojonym szczypiorkiem. Piec w temperaturze 230 stopni około 10 minut.

Podawać z ulubionym pieczywem.






Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...