Nasiona chia o smaku kokosowym z owocami na śniadanie i nie tylko
Ochota na zdrowe śniadanie (konkurencyjnie do owsianki oraz jaglanki), słodką przekąskę w ciągu dnia, deser, podwieczorek, jak kto chce, a nawet podjadanie przed snem pod hasłem "ochota na słodkie"
Przygotowując takie nasiona chia dzień wcześniej zyskujemy na czasie wczesnym rankiem dnia następnego.
Przygotowując takie nasiona chia dzień wcześniej zyskujemy na czasie wczesnym rankiem dnia następnego.
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia (bio)
- 200 ml mleka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 50 g mleka kokosowego (bio)
- 1 łyżka syropu z agawy albo miodu (bio)
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
Wykonanie:
Nasiona chia zalać mlekiem i odstawić na minimum sześć godzin do lodówki. W kolejności dodać jogurt, mleko kokosowe (wedle potrzeb, ja dodaję nie więcej jak w przepisie ponieważ nie chcę uzyskać zbyt mdłego smaku, stąd również jogurt naturalny), posłodzić syropem z agawy albo ulubionym miodem, wszystko ze sobą dobrze połączyć. Przed podaniem wypełnić przeznaczone do tego pucharki bądź zwykle miseczki uzyskanym kremem, przyozdobić świeżymi owocami (u mnie są to truskawki, jedne z pierwszych w tym sezonie, słodkie i pyszne oraz uwielbianą przeze mnie marakuję, która to lubi się z kokosem). Na koniec posypać wiórkami kokosowymi i jeżeli akurat są pod ręką to kulkami amarantusa ekspandowanego.
Można fantazjować, byle zdrowo i z umiarem.
Można fantazjować, byle zdrowo i z umiarem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz