Sałatka z hiszpańską szynką serrano, francuskim serem Roquefortem, prażonymi orzechami oraz granatem
Przystawka z charakterem!
Składniki:
- 4 plastry szynki serrano (może być każda inna długodojrzewająca)
- 100 g sera Roquefort
- 1 garść uprażonych dowolnych orzechów (u mnie mieszanka)
- 1/2 granata
- 1 garść ulubionej sałaty
Sos do sałatki:
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka miodu kwiatowego
Wykonanie:
Opłukane liście sałaty ułożyć na półmisku, na przemian ułożyć plastry szynki oraz sera, oprószyć uprażonymi i posiekanymi orzechami. Granat przekroić na pół. Z jednej polowy owocu wydrążyć ziarna, a następnie ozdobić nimi całą sałatkę. Na koniec skropić wszystko zrobionym aksamitnym sosem. Podawać ze świeżą bagietką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz