sobota, 7 kwietnia 2018

Spaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym




Spaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym


Zainspirowane zakupami na zaprzyjaźnionym podparyskim ryneczku. Polecam takie uczty wszystkim tym, którzy kochają owoce morza i mają do nich bezpośredni dostęp.
Zapraszam.


Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 300 g świeżych muli
  • 150 g świeżych krewetek
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 20 g masła 
  • pieprz
Wykonanie:

Mule należy dobrze opłukać, oczyścić, otwarte odrzucić. Masło rozgrzać w przygotowanym garnku, dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, tymianek, liść laurowy, delikatnie zrumienić, wlać wino, zdeklasować, dodać mule, krewetki, przemieszać, gotować pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie oprószyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem, dodać śmietankę, gotować pod przykryciem jakieś 2 minutki, na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki.

W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować w lekko osolonej wodzie makaron typu spaghetti tak jak jest opisane na opakowaniu (al dente). Przecedzony makaron dodać do gotowych już muli, przemieszać całość delikatnie. Podawać natychmiast. (Mule, które się nie otworzyły należy odrzucić)


Smacznego i dobrej zabawy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...