Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem
Propozycja szybkiego posiłku w piątkowy lunch.
Dobór wędzonej ryby na ciepło dowolny. Świetnie sprawdzi się ryba maślana bądź łosoś.
Sok z cytryny idealnie zbalansuje smak dania.
Składniki:
- 2 filety dowolnej ryby wędzonej (u mnie jest to rzeczna ryba BASA, popularna w Wielkiej Brytanii)
- 1 wiązka zielonych szparagów
- 200 g mrożonego groszku
- 2 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu białego
- 1 cytryna
Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym (lekko posmarować oliwą), wstawić do pieca nagrzanego do 180°C, piec 15 minut. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć szparagi (około 5 minut), dorzucić groszek (wcześniej odmrożony i odsączony z wody), oprószyć solą i pieprzem, wycisnąć sok z połowy cytryny, lekko całość zamieszać i gotowe. Ułożyć na talerzach po jednym filecie razem ze szparagami i groszkiem. Danie podawać na ciepło, a jako dodatek ulubione pieczywo.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz