sobota, 26 marca 2016

Mazurek wielkanocny





Mazurek wielkanocny




Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek. Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu.
 Cześć najważniejsza to degustacja.



Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
Składniki na masę i ozdoby do Mazurka:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (380 g)
  • 50 g czarnej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 garść rodzynek 
  • 2 łyżki kolorowych ozdób cukrowych
Wykonanie:

Mąkę połączyć z masłem, cukrem, jogurtem, solą i jajkiem. Wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 minut. 

Mleko skondensowane słodzone umieścić w garnku z woda, gotować na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie ostudzić, otworzyć, dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać.

W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę z dwiema łyżkami mleka.

Ciasto rozwałkować, umieścić w blaszce do tarty o średnicy 28 cm. (Blaszkę wcześniej posmarować masłem, oprószyć cukrem pudrem). Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.

Po upieczeniu wypełnić środek ciasta masa kajmakową, a następnie rozpuszczoną czekoladą. Ozdobić płatkami migdałów, rodzynkami oraz innymi cukrowymi ozdobami. 
Kolorowo, smacznie i świątecznie.






Smacznego i Wesołego Alleluja!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...