Mazurek wielkanocny
Tradycyjnie na Święta Wielkanocne polski mazurek. Moja propozycja, bardzo prosta, szybka i przyjemna w wykonaniu.
Cześć najważniejsza to degustacja.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (380 g)
- 50 g czarnej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 garść płatków migdałowych
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki kolorowych ozdób cukrowych
Mąkę połączyć z masłem, cukrem, jogurtem, solą i jajkiem. Wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
Mleko skondensowane słodzone umieścić w garnku z woda, gotować na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie ostudzić, otworzyć, dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać.
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę z dwiema łyżkami mleka.
Ciasto rozwałkować, umieścić w blaszce do tarty o średnicy 28 cm. (Blaszkę wcześniej posmarować masłem, oprószyć cukrem pudrem). Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Po upieczeniu wypełnić środek ciasta masa kajmakową, a następnie rozpuszczoną czekoladą. Ozdobić płatkami migdałów, rodzynkami oraz innymi cukrowymi ozdobami.
Kolorowo, smacznie i świątecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz