poniedziałek, 14 marca 2016

Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto





Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto




 Składniki:
  •  400 g chudej wołowiny
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 marchewki
  • 5 łyżek namoczonej zielonej i czerwonej soczewicy
  • 200 ml wina Porto (typ Ruby)
  • 200 ml wody
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka maizeny
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 plastry masła
  • sól morska do smaku  
  • pieprz świeżo zmielony
  • 4 łyżki sosu sojowego light
 Wykonanie:

Oczyszczoną wołowinę, pokrojoną w paseczki przenieść do miseczki, wymieszać z dwiema łyżkami oliwy i czterema sosu sojowego, odstawić na kilka godzin. Przystępując do smażenia podgrzać oliwę na patelni razem z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, ostrą papryczkę, posiekany rozmaryn, przełożyć do rondla. Dolać delikatnie oliwę do patelni, dorzucić wołowinę, podsmażyć,  przełożyć do rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi ziemniakami albo świeżą bagietką.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...