Kotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych
Pomysł na danie bezmięsne z chrupiącą panierką.
Indywidualnie zmieniając dodatki na inne, ciesząc się smakiem.
Zapraszam na inne przepisy na moim blogu z cyklu "Kotlet bezmięsny, wegetariański"
Marchewkowe kotlety sojowe;
Danie wegetariańskie - kotlet sojowy z różowym puree i sałatką z rukoli;
Kotlet sojowy z cukinią i cebulką;
Cukinia w panierce z purée ziemniaczano - cukiniowym.
Pomysł na danie bezmięsne z chrupiącą panierką.
Indywidualnie zmieniając dodatki na inne, ciesząc się smakiem.
Zapraszam na inne przepisy na moim blogu z cyklu "Kotlet bezmięsny, wegetariański"
Marchewkowe kotlety sojowe;
Danie wegetariańskie - kotlet sojowy z różowym puree i sałatką z rukoli;
Kotlet sojowy z cukinią i cebulką;
Cukinia w panierce z purée ziemniaczano - cukiniowym.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko świeże
- 1 szalotka
- 1 garść startego sera cheddar na dużych oczkach (może być inny żółty ser)
- 200 g płatków owsianych
- 1 garść świeżej bazylii
- sól morska
- biały pieprz
- oliwa
Do miski przełożyć posiekane jajka, bazylię, szalotkę, dodać starty ser, wbić świeże jajko, przyprawić solą, pieprzem. Dosypywać stopniowo płatki owsiane do uzyskania zwartej masy (około 1 garść). Obtoczyć w jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na oliwie z obydwu stron do zrumienienia się. Sposób smażenia taki sam jak w tradycyjnych kotletach. Przełożyć na papier kuchenny, by pozbawić ich nadmiernego tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz