Tatar z łososia z kaparami i świeżą kolendrą
Przystawka w sam raz na kolację we dwoje. Jedna z moich ulubionych.Tatar z łososia nie wymaga wielu składników ani pracy, jednakże kluczowa jest świeżość oraz jakość ryby. Należy więc spożyć tatar do paru godzin, przechowując w lodówce przed podaniem.
Zapraszam na inne przepisy na tatar z łososia na moim blogu:
Tatar z łososia z awokado i świeżą kolendrą;
Guacamole z łososiem i limonką;
Zapraszam na inne przepisy na tatar z łososia na moim blogu:
Tatar z łososia z awokado i świeżą kolendrą;
Guacamole z łososiem i limonką;
Składniki:
- 250 g świeżego łososia
- 1/2 czerwonej cebuli (szalotka będzie idealna)
- 1 garść świeżej kolendry
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu białego
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego - light (czyli ten bez dodatku karmelu)
Łososia z dobrego źródła i pierwszej świeżości umyć, osuszyć papierem kuchennym, pokroić na malutkie kawałeczki, przełożyć do miseczki. Dodać posiekane kapary, kolendrę, oprószyć solą, pieprzem. Skropić oliwą, sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Delikatnie całość przemieszać. Podawać na pieczywie.
Proponowane wino do tego dania to oczywiście Champagne (szampan) albo Riesling jak również pochodzące z Burgundii Ladoix Blanc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz