Krewetki na ostro w orientalnych smakach z warzywami z woka
Danie z woka, aromatyczne, pikantne, smaczne, do którego niezbędny jest wok, najlepiej żeliwny, cała gama świeżych i dobrych produktów oraz chęci.
Składniki:
- 400 g świeżych krewetek (niegotowanych)
- 250 g chińskiego makaronu jajecznego
- 200 g pędów bambusa
- 2 ostre papryczki
- 1 brokuł
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 1 marchew
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 limonka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu uprażonego
- 2-3 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu
- 1 łyżeczka curry
Wykonanie:
Krewetki obrać z pancerzyków i ogonków, oczyścić, opłukać. Posiekać czosnek, imbir, papryczki, wrzucić na rozgrzany olej, dodać odrobinę przypraw, dorzucić krewetki, chwilę smażyć, a następnie wyjąć i odstawić. Do woka dodać w kolejności: cebulę pokrojoną w piórka, marchew w paseczki, brokuł w różyczki, pędy bambusa, papryka w paseczki, przemieszać, chwilę smażyć (uwaga - nie mogą stracić chrupkości i koloru). Dodać mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki, resztę przypraw, przemieszać że wcześniej smażonymi krewetkami, które powinny być delikatne i miękkie, dodać ugotowany makaron (według opisu na opakowaniu), zetrzeć skórkę z limonki (oczyszczonej i umytej). Przemieszać całość.
Na koniec posypać prażonym sezamem.
Gotowe.
Te kolory, krewetki, warzywa... To dokładnie takie danie, które mogłabym jeść nawet teraz mimo późnej pory, nie mogłabym się oprzeć.
OdpowiedzUsuń