Oeuf cocotte aux truffes - Jajko zapiekane z truflami
Urodzinowe śniadanie.
Składniki:
- 1 jajko wysokiej jakości (1 kokilka, 1 osoba)
- 100 g śmietanki kremówki (ja użyłam mleka)
- 4 łyżki startego dobrego sera żółtego (u mnie Cheddar)
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 czarna trufla włoska
- szczypior do ozdoby
- 20 g masła
Wykonanie:
Do wysmarowanej masłem kokilki dodać starty ser, śmietanę, wbić całe jajko, lekko oprószyć solą, pieprzem, dodać pokrojone cieniutko trufle. Zapiekać w naczyniu żaroodpornym w kąpieli wodnej około 6-10 minut w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Przed podaniem ozdobić świeżymi ziołami. Podawać z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz