wtorek, 9 grudnia 2014

Oeuf cocotte aux truffes - Jajko zapiekane z truflami




Oeuf cocotte aux truffes - Jajko zapiekane z truflami



Urodzinowe śniadanie.



Składniki:
  • 1 jajko wysokiej jakości (1 kokilka, 1 osoba)
  • 100 g śmietanki kremówki (ja użyłam mleka)
  • 4 łyżki startego dobrego sera żółtego (u mnie Cheddar) 
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu 
  • 1 czarna trufla włoska 
  • szczypior do ozdoby
  • 20 g masła   
 Wykonanie:

Do wysmarowanej masłem kokilki dodać starty ser, śmietanę, wbić całe jajko, lekko oprószyć solą, pieprzem, dodać pokrojone cieniutko trufle. Zapiekać w naczyniu żaroodpornym w kąpieli wodnej około 6-10 minut w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Przed podaniem ozdobić świeżymi ziołami. Podawać z grzankami.






 
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...