Krem z kalafiora ze świeżym tymiankiem i parmezanem
Zapraszam na aksamitny krem z kalafiora z pachnącym tymiankiem i aromatycznym parmezanem.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 młode dymki cebulki (bez liści u góry)
- 1 młoda marchew
- 2 młode ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek świeżego tymianku (może być suszony)
- 3 goździki
- 2 garści świeżo startego parmezanu
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 3 łyżki oliwy
- 1 plaster masła
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Wyciąć głąb z kalafiora, pokroić na mniejsze różyczki, opłukać. Marchew, ziemniaki i dymkę obrać opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, czosnek rozgnieść. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, czosnek, oprószyć solą, cukrem, dorzucić goździki, tymianek, chwilę smażyć, dodać w kolejności marchew, ziemniaki, kalafior, podlać wodą (tak aby zakryć warzywa) gotować około 20 minut. Przygotować warzywa z wywarem do zmiksowania wyciągając łodyżki z tymianku oraz goździki. Ponownie wstawić na mały ogień krem, dodając słodką śmietankę, masło, sok z cytryny i starty świeżo parmezan. Doprawić resztą przypraw. Dobrze całość wymieszać do powstania aksamitnego kremu. Udekorować świeżym tymiankiem i parmezanem.
Smacznego!
pycha:) lubię taki krem:)
OdpowiedzUsuń