Przystawka z wędzonego łososia i awokado
Zapraszam na przystawkę z wędzonego łososia i awokado w towarzystwie aromatycznych oliwek, dojrzałego pomidora oraz kaparów. Jest to danie bardzo smaczne, pełne cennych witamin, dietetyczne i, co najważniejsze, szybkie w przygotowaniu. Można oczywiście dla skrócenia tego, jakże cennego dzisiaj czasu, zaangażować gości, co uczyni, że przystawka będzie ciekawsza, a może nawet wzbogacona o inne smaki jak i wspólną zabawę.
Składniki:
- 2 dojrzale awokado
- 2 duże dojrzale pomidory (albo kilka mniejszych)
- 2 łyżki kaparów
- 1 garść czarnych oliwek (mogą być zielone, bez znaczenia)
- 200 g wędzonego łososia
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 cytryna
- 1 pęczek świeżego kopru
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
W misce w kolejności umieścić pokrojone pomidory (dla wrażliwszych bez skórki), awokado, łososia, oliwki, kapary lekko rozdrobnione, posiekany świeży koper, oliwę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny (1 łyżka), przyprawić solą i pieprzem (uwaga słony łosoś) i wszystko delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz