Karmelizowana młoda marchew z curry i cynamonem
Zapraszam na pyszną, karmelizowaną marchew. Jest to wspaniała przystawka lub dodatek do dań głównych. Słodycz i aromaty, wydobywające się z patelni podczas smażenia, zachęcają do skosztowania jej wszystkich, nawet tych, którzy za marchwią nie przepadają (czyli ja).
Składniki:
- 1 kg młodej marchwi
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta curry
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Obrać marchew, zostawić zielone końcówki, opłukać. Ułożyć w garnku marchew, zalać wrzątkiem, dodać pól łyżeczki soli morskiej i pól cukru trzcinowego. Gotować około 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać resztę cukru, chwilę karmelizować. Odcedzoną marchew przełożyć do patelni, oprószyć cynamonem oraz curry i chwile smażyć do zrumienienia.
Smacznego!
Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńNiezwłocznie udać się do ogródka po marchew i do dzieła, życzę smacznego !
Usuń(Naprawdę jest pyszna, wiem coś o tym, bo nie przepadam za marchwią, warunek, musi być młoda).